İLETİŞİM DEMO TALEBİ

Talu Tekstil: Nebim Üretim ile Maliyetlerimizi Net Bir Şekilde Görerek Daha Doğru Üretim Kararları Alabiliyoruz

Talu Tekstil tüm üretim süreçlerini Nebim Üretim ile yönetiyor. Talu Mali İşler Müdür Yardımcısı Önder Uğuz Nebim Üretim Maliyet Yönetimi hakkında görüşlerini paylaştı.


Firmanızı kısaca tanıtır mısınız?

“Talu Tekstil olarak Taha Grup bünyesinde 1994 yılında İstanbul’da kurulmuş, Avrupa’nın önde gelen perakendecilerine üretim yapan Sakarya ve Malatya’da fabrikaları bulunan ve 3000 kişiyi istihdam eden bir üretim firmasıyız. Genellikle örme kumaştan ürünler üretmekteyiz.”     

Nebim Üretim Maliyet uygulaması süreci nasıl yönetiyorsunuz, işleyişi anlatabilir misiniz?

“Biz aylık dönemlerde maliyet çalıştırıyoruz. Maliyete başlamadan önce ilgili ayın ücret icmalleri işlendi mi, stok giriş çıkışları yapıldı mı, faturalar işlendi mi gibi işlemlerini kontrol ediyoruz.  Tüm işlemler tamamlandıktan sonra maliyetle ilgili hesaplatmalar yapıyoruz. Bunları da ham madde maliyeti, üretim maliyeti ve mamul maliyeti olarak üç ana başlık altında inceliyoruz. 
Ham maddeyi baz aldığımızda kumaş ve aksesuar olarak iki maliyet sistemi kullanıyoruz. Aynı zamanda birden fazla maliyet sistemi ile işlem yapıyoruz. Kumaş için parti maliyet sistemimiz var. Aksesuar için de hareketli ortalama maliyet sistemimiz var. 
Üretim maliyetlendirme sistemimizde ise safha bazında maliyet sistemimizi kullanıyoruz. Safha bazında hesaplatmalar yaparken sistemdeki bütün çalışmalar bizim üretim dakikalarından hesaplanıyor. Kesim, dikim, ütü paket, yıkama, baskı gibi üretim safhalarında masraf gider dağıtım anahtarını Nebim Üretim programından birim dakika ücretlerini girip o ayın oluşan üretim zamanına birim dakika tutarlarına ulaşıyoruz. Böylelikle bütün üretim maliyetlendirmesini tamamlıyoruz.
Mamullerde ise sipariş bazında maliyet sistemini kullanıyoruz. Ürün, renk, beden ve kavala bazında tüm maliyetlendirmeyi hareketli ağırlıklı ortalama sistemine göre yapıyoruz. Hesaplamaları yaptıktan sonra muhasebe fiş kayıtlarını tam entegre olacak şekilde işliyoruz. Muhasebe fiş kaydını oluşturduktan sonra da Nebim V3 programında da satışların maliyet hesaplanması fişine atıyoruz.”    


Projeyi fiili kullanıma alırken yaşadığınız deneyimlere göre önerilerinizi paylaşır mısınız?

“Bütün geçişler aslında sancılı olur. Yani bir yerlere gelmek kolay değil. Savaşmak lazım. Başarmak için çok çalışmak lazım. Tavsiyem şu; hangi sistem olursa olsun, hangi modül olursa olsun sağlam bir uyarlama ve örnekleme yapmak gerekiyor. Bu uyarlama neticesinde, doğru maliyet sisteminin çalıştığını gördükten sonra tüm sisteme uygulayabiliriz yani öncelikle sağlam bir hesaplatma demo gibi bir çalışma yapıp sonrasında tüm sisteme uygulanabilir diye düşünüyorum.” 


Uygulamanın sağladığı en önemli faydalar nelerdir? 

“Her firma gerçek karı görmek ister. Nebim V3 ve Üretim’i baştan aşağı tam entegre kullandığımız için muhasebe fişinden tutun, kesim hareketinden, irsaliyesinden faturasına kadar tam entegre kullanıyoruz. Doğru maliyet sisteminin çalışması firmalar için stratejik bir önem teşkil ediyor ve değer katıyor. Maliyet unsuru firmaların nerede nasıl davranacağını, üretimi yapıp yapmayacağına dair kararlar alınmasında önemli bir unsur. Öte yandan bütçe yaparken etkin ve doğru bir maliyet sistemi kullanılması, bütçelemede inanılmaz avantajlar sağlıyor. Gelecek yılların, gelecek ayların planlanması daha doğru ve düzgün yapılabiliyor.” 

Demo Talebi

Nebim yazılımları hakkında daha fazla bilgi almak için demo talebinde bulunun.

Demo Talebinde Bulunun

Paylaş

Facebook Twitter Google Pinterest Whatsapp Email